Tyydyttyneet rasvat vs. tyydyttymättömät rasvat – ei vain määrä vaan myös laatu ratkaisee!

  • Rasvat jaetaan kemiallisesti kahteen ryhmään: tyydyttyneet rasvat ja tyydyttymättömät rasvat.
  • Tyydyttymättömät rasvat ovat tärkeitä terveydelle, mutta tyydyttyneitä rasvoja on hyvä välttää.
  • Tyydyttyneet rasvat ovat huoneenlämmössä pääsääntöisesti kiinteitä ja ne ovat pääasiassa peräisin eläinkunnasta. Tyydyttyneitä rasvoja on runsaasti esimerkiksi kakuissa, kekseissä, juustoissa, valmisruuissa, lihassa ja kermassa. Kasvirasvat ovat enimmäkseen tyydyttymättömiä ja huoneenlämmössä nestemäisiä.
  • Tyydyttymättömät rasvat voidaan edelleen jakaa kertatyydyttymättömiin rasvoihin ja monityydyttymättömiin rasvoihin.
    • Tarvitsemme erityisesti monityydyttymättömiä rasvoja, koska ne sisältävät paljon välttämättömiä rasvahappoja. Näitä rasvahappoja emme pysty itse tuottamaan (ainakaan riittävästi). Sen vuoksi ne on saatava ravinnosta tai erilaisista ravintolisistä, joista tunnettuja esimerkkejä ovat omega-3- ja omega-6-rasvahapot.
    • Länsimaissa ihmiset saavat usein liian vähän omega-3-rasvahappoja.
      Näissä raaka-aineissa on runsaasti omega-3-rasvahappoja:
      • rasvainen kala
      • omega-3-rikastettu margariini
      • vihreät vihannekset
      • pähkinät
      • pellavansiemenet
      • pähkinäöljy
      • soijapavut
      • äyriäiset
 
Sopiva rasvan saanti on tärkeää myös rasvaliukoisten vitamiinien – A, D, E ja K – tarpeen täyttämisen kannalta. Ne osallistuvat myös tiettyjen aineiden tuotantoon elimistössäsi.